- Startsida
- Bo, bygga och miljö
- Samhällsutveckling
- Översiktsplanering
Översiktsplanering
Översiktsplanering är kommunens främsta verktyg för arbetet med långsiktig samhällsplanering.
Den översiktliga planeringen är avgörande för att få ett helhetsgrepp på kommunens utveckling och att formulera strategier för en långsiktigt hållbar utveckling. Kommunens inriktning för den översiktliga planeringen redovisas främst i kommunens översiktsplan.
Vad händer just nu?
Arbete pågår med att ta fram en ny översiktsplan, vilket under 2025 inkluderar tidig medborgardialog och framtagande av förslag till översiktsplan som är tänkt att samrådas 2026.
För mer information se avsnittet ”Arbete med ny översiktsplan”.
Vad är en översiktsplan?
Översiktsplanen är ett strategiskt dokument som definierar kommunens syn på byggande, mark- och vattenanvändning samt hushållning med naturresurser. Den ger vägledning för hur mark- och vattenområden ska användas samt hur den byggda miljön ska användas, utvecklas och bevaras – en funktion som är viktig bland annat vid hanteringen av detaljplaner och bygglov. Översiktsplanen är inte juridiskt bindande, men väger tungt i lagstiftningen i och med att den är förankrad med medborgare och myndigheter. Den utgör på så sätt ett viktigt underlag vid beslut hos både kommun eller myndigheter om mark- och vattenanvändning. Vidare fungerar översiktsplanen som en långsiktig politisk vision för kommunens utveckling.
Utöver den kommunomfattande översiktsplanen kan en kommun välja att göra separata geografiska eller tematiska fördjupningar av översiktsplanen, vilka mer detaljerat behandlar till exempel en ort eller ett tema. Kommunen kan även ta fram olika typer av strategier och tematiska planer kring till exempel grönstruktur eller trafik som har en tydlig koppling till översiktsplanen.
Alla kommuner ska ha en aktuell översiktsplan som omfattar hela kommunen. Uppvidinge kommuns gällande översiktsplan antogs av kommunfullmäktige 2011-04-26. Vidare antogs en fördjupad översiktsplan för Åseda av kommunfullmäktige 2018-02-27.
Läs mer om den aktuella översiktsplanen här
Översiktsplanens aktualitet prövas varje mandatperiod genom att kommunfullmäktige tar ställning i en så kallad planeringsstrategi. I planeringsstrategin som antogs 2024-09-10 anges att det behövs en ny översiktsplan och vad som behöver prioriteras kommande år inom den översiktliga planeringen.
Läs mer om planeringsstrategi här
Vad innehåller översiktsplanen?
Översiktsplanen är ett strategiskt dokument som genom både text och karta ska ge vägledning för kommunens långsiktiga samhällsplanering, genom att beskriva båda förutsättningar och ställningstaganden. Detta gäller särskilt hur mark- och vattenområden ska användas samt hur den byggda miljön ska användas, utvecklas och bevaras. Allmänna intressen som till exempel värdefulla natur- och kulturmiljöer ska också redovisas i översiktsplanen. Översiktsplanen ska beskriva hur kommunen avser att tillgodose riksintressen för bland annat naturvård, kommunikationer och vindbruk. Vidare ska översiktsplanen beskriva hur kommunen i planeringen tar hänsyn till relevanta nationella och regionala mål, planer och program samt hur samordning har skett i frågor av mellankommunalt intresse. Slutligen ska översiktsplanen hantera miljö-, risk- och hälsofrågor och redovisa hur kommunen tar hänsyn till miljökvalitetsnormer.
Utöver förslag på markanvändning ska även de konsekvenser som genomförandet av översiktsplanen får redovisas. Eftersom en översiktsplan enligt lagstiftningen i princip alltid antas medföra betydande konsekvenser ska en miljökonsekvensbeskrivning tas fram. Översiktsplanen ska dock redovisa alla typer av konsekvenser, inklusive sociala och ekonomiska.