Framtidsbyn

Hur vill du bo, leva och verka i framtidens Älghult? Vi bjuder nu in alla invånare och personer med anknytning till eller intresse för Älghult att berätta sin historia och sina tankar om framtidens Älghult.

Inom Älghults tätort finns det idag obebodda och övergivna fastigheter som utmanar självkänslan för orten som en levande plats i Uppvidinge kommun. Dess byggnader representerar värden som i stället för att gå till spillo kan återbrukas och ges ett nytt liv och skapa nya typer av boende eller verksamheter. Omflyttning och inflyttning kan på så sätt möjliggöras och berika orten med både mångfald och kompetensförsörjning.

Under våren 2025 kommer vi inom Vinnova-projektet ”Framtidsbyn” att bjuda in invånare, föreningar, näringsliv och andra intressenter till dialog, samverkan och workshopar kring Älghults potential och utvecklingsmöjligheter. Resultatet presenteras under Framtidsdagarna den 12-13 september 2025.

Projektets syfte, mål och vision

Syfte

Syftet med projektet är att mobilisera, skapa engagemang för en gemensam och hållbar vision som ger positiv energi och framtidstro i byn Älghult. Och att göra människorna som bor och verkar där, idag och imorgon medskapare i initiativet om Framtidsbyn.

Vision

Projektets vision är att stärka hållbarhet och attraktivitet i Kronobergs många byar, orter och mindre samhällen där befintliga resurser återanvänds, transformeras och integreras i innovativa cirkulära affärsmodeller.

Mål

Delmål med projektet är att med spekulativ design som metod utveckla och testa framtidsprototyper i samarbete med lokalsamhället, designers, näringsliv, innovatörer och akademi. Med start i byn Älghult. Resultatet blir konkreta prototyper som presenteras under Framtidsdagar, där deltagare får uppleva och bidra till den gemensamma visionen av framtidens samhälle.

Delmål är också att undersöka idéer om vad som skulle kunna minska antalet outnyttjade fastigheter, att få fler hus och lokaler återanvända i stället för att bygga nytt, och att skapa förutsättningar för stärkt boendeattraktivitet.

Workshops

Välkommen till tre workshopar där vi tillsammans ska göra en arkeologisk utgrävning av framtiden för att utforska Älghults många möjliga framtider.

De tre workshoparna bygger vidare på varandra och resultatet kommer att presenteras under evenemanget Framtidsdagarna i Älghult 12-13 September 2025. Under workshoparna kommer vi att använda metoder i spekulativ design för att utforska vad du som Älghultsbo har för behov, hur du vill leva och bo i framtiden och hur dessa scenarier konkret skulle kunna se ut.

Det krävs inga förkunskaper för att delta i workshopen och vi ställer inga krav förutom att du som deltar är minst 13 år gammal.

7 april - Workshop 1

16.30 - 19.00
Anmälan senast 31 mars.

5 maj - Workshop 2

16.30 - 19.00
Anmälan senast 28 april.

12-13 september - Workshop 3

Mer information kommer.

Lokal: Älghults Församlingshem.

Begränsat antal platser

Platsbegränsning på 25 personer/workshop så föranmäl dig via mejl till framtidsbyn@uppvidinge.se. Uppge namn, ålder och sysselsättning vid anmälan.

Framtidsdagarna 12-13 september

Under sensommaren kommer det att arrangeras Framtidsdagar där olika framtidsscenarier kommer att presenteras både fysiskt, digitalt och konstnärligt. Inspiratörer från pågående och genomförda projekt kring utveckling av hållbart och cirkulärt liv i byar och på landsbygd kommer att delta under dessa dagar för att visa på vilka möjligheter och lösningar som finns framåt.

BY2030: För framtidens liv på landet

Projektet Framtidsbyn är ett delprojekt inom Region Kronobergs satsning "BY2030: För framtidens liv på landet". BY2030 är en satsning för att göra våra byar så trivsamma som möjligt på ett hållbart sätt.

Läs mer:

BY2030 Länk till annan webbplats.

Projektet finansieras av Sveriges innovationsmyndighet Vinnova och drivs av Uppvidinge kommun tillsammans med Region Kronoberg, Linnéuniversitetet och Vattenkällan i Älghult.

Lyssna