Energi- och klimatrådgivning

Behöver du hjälp och råd om hur du kan sänka din energiförbrukning, eller funderar du på att skaffa solceller? Då kan du kontakta kommunens energi- och klimatrådgivare och få gratis och opartisk rådgivning.

Du kan få information om uppvärmningssystem, solceller, elavtal, gällande regler och bidrag samt hur du kan minska och effektivisera din energianvändning. Information om energianvändningens klimatpåverkan och om transporter ingår också. Genom att minska användningen av energi sparas både miljön och pengar.

Du kan få svar på frågor som till exempel:

  • Hur kan jag minska mina energikostnader?
  • Är solceller en bra idé för mig?
  • Installera nytt värmesystem i villan, vad ska jag tänka på?
  • Vad kan jag göra på mitt företag för att minska energiförbrukningen?
  • Fossilfri bil, vad bör jag tänka på?

Vem kan få rådgivning?

Energirådgivaren hjälper privatpersoner, ideella organisationer, föreningar, bostadsrättsföreningar och små och medelstora företag.

Så fungerar energi- och klimatrådgivningen

Den kommunala energi- och klimatrådgivningen ger opartisk rådgivning om energi, klimat och transporter. Rådgivningen får inte ge rekommendationer om specifika märken eller installatörer.

Syftet är att hjälpa allmänhet, föreningar och företag i kommunen med råd i energifrågor, att sänka energiförbrukningen, minska elanvändningen och minska användningen av icke förnyelsebara energikällor. Rådgivningen finansieras av Energimyndigheten.

Förutom rådgivningsverksamheten anordnas informationskvällar om energieffektiviseringar, solceller, fossilfria fordon med mera. Dessa är ibland digitala och ibland på plats i din kommun. Håll utkik här på uppvidinge.se.

Kommunens rådgivning sker genom telefonservice, e-post och besök. Den bedrivs genom en samverkan mellan sju kommuner: Mönsterås, Högsby, Borgholm, Mörbylånga, Hultsfred, Vimmerby och Uppvidinge. Rådgivningen samordnas och utförs av Mönsterås kommun.

Bidrag och stöd

Vilka stöd och bidrag som finns inom energi- och klimatområdet ändras ständigt. Kontakta energi- och klimatrådgivaren så får du hjälp att hitta rätt.

Energi- och klimatrådgivning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lyssna