Eldningsförbud

Var alltid försiktig när du eldar eller grillar. Kontrollera om det är eldningsförbud där du befinner dig!

Om eldningsförbud

Länsstyrelsen i Kronoberg följer aktuellt väder- och brandriskläge och beslutar i samråd med länets räddningstjänster om eldningsförbud. Kontrollera alltid länsstyrelsens webbsida för uppdaterad information. Information om aktuell brandrisk och eldningsförbud brukar också sändas i Sveriges Radio P4.

  1. Länsstyrelsens information om brandrisk och eldningsförbudlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  2. Information om eldningsförbud (på flera språk): 0470-186 80
  3. Räddningstjänsten Östra Kronoberglänk till annan webbplats, 0478-443 00
  4. SMHI om aktuell brandrisk och brandriskprognos länk till annan webbplats
  5. Appen BrandriskUtelänk till annan webbplats
  6. DinSäkerhet om eldningsförbudlänk till annan webbplats

Om eldning i naturen

Var alltid försiktig när du hanterar eld i naturen, oavsett om du grillar på campingkök, vid en eldplats eller röker. Det är extra viktigt under vår och sommar då det kan vara väldigt torrt i skog och mark. Läs mer på DinSäkerhet:

Elda i natuen - DinSäkerhetlänk till annan webbplats

Om allemansrätten och eldning

Allemansrätten ger dig ingen självklar rätt att göra upp eld, bara en möjlighet att elda under säkra förhållanden. I MSB:s (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) folder ”Eldning och allemansrätt” (på flera språk) får du veta mer om när du får och inte får elda i naturen och hur du gör det på ett säkert sätt:

MSB:s broschyr Eldning och allemansrättPDF

Allmänt om eldningsförbud

Eldningsförbudet medför att eldning och grillning i skog och mark inte är tillåten utanför sammanhållen bebyggelse på annat än fasta grillplatser. Vid skärpt eldningsförbud gäller skarpare regler. Eldningsförbudet hindrar inte grillning i till exempel vanliga trädgårdsgrillar på egen tomt.

Vid skärpt eldningsförbud råder det även förbud mot användning av pyroteknisk utrustning utomhus.

Du kan ansöka om undantag hos Länsstyrelsen i Kronobergs län om det är ett eldningsförbud som gäller hela länet och hos Räddningstjänsten Östra Kronoberg om eldningsförbudet bara gäller Uppvidinge kommun, men ansökan om undantag beviljas restriktivt. Mer information hittar du på räddningstjänstens webbplats: www.ostrakronoberg.selänk till annan webbplats