Vuxenutbildning

Du har rätt att gå en vuxenutbildning i den egna hemkommunen. Hos oss kan du som är vuxen studera på grundläggande eller gymnasial nivå. 

Du kan välja att läsa din utbildning på plats på lärcenter eller på distans via den digitala lärplattformen Google Classroom. Vi erbjuder också utbildning i svenska för invandrare (SFI) samt olika former av yrkespaket som är anpassade för dig. Vi arbetar tillsammans med dig för att ge dig de bästa förutsättningar för att du ska lyckas på arbetsmarknaden.

Distansutbildning

Har du inte möjlighet att studera i Uppvidinge lärcenters lokaler kan du välja att studera på distans. Vår distansutbildning ger dig möjlighet att kombinera dina studier med arbete. Att studera på distans är flexibelt men kräver lika mycket studietid som att studera på plats. Med en distans-utbildning har du möjlighet att lägga upp ditt lärande på ditt eget sätt.

Behörighet och urval

Vuxenutbildningen är till för dig som saknar grundskole- eller gymnasieutbildning som behöver kurser för behörighet till högskola eller universitet. Det är även till för dig som vill ha en formell utbildning i ditt yrke eller kommande yrkesval. Du är behörig att delta i en kommunal vuxenutbildning från och med 1 juli det år du fyller 20 år. Du har möjlighet att läsa vuxenutbildning tidigare förutsatt att du slutfört en treårig gymnasieutbildning.

Prövning i enskilda ämnen

En elev som går gymnasieskolan får under utbildningstiden avgiftsfritt göra en prövning i alla
kurser som ingår i elevens individuella studieplan eller gymnasiearbetet. Förutsättningen är att eleven inte tidigare fått betyg i kursen eller i gymnasiearbetet eller om eleven fått betyget F.

Prövningsperioder

Prövningar som sker på höstterminen ska genomföras under perioden 20 september till 20
november och under vårterminen 20 mars till 20 maj. Mer information finns på blanketten: Anmälan till prövning - kommunal vuxenutbildning (Komvux) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakta studie- och yrkesvägledaren om du har frågor kring studier: syv@uppvidinge.se

Lyssna