Uppvidinge kommun, till startsida
Du är här:
Kommunen
En pappa sitter med sin bebis i en filt när strömmen har gått.

När vardagen vänds upp och ner

Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ner? Här finns tips och råd om hemberedskap och hur du kan förbereda dig inför en samhällskris.

I januari 2005 drog stormen Gudrun fram över södra Sverige och gjorde nästan en halv miljon elabonnenter strömlösa. Efter två veckor saknade fortfarande 25 000 hushåll ström. Hur länge skulle du klara dig om vardagen vändes upp och ner?

Samhället ställer inga krav på hur länge invånare ska klara sig själva i ett krisläge, men när resurserna är begränsade och behoven är stora, prioriteras extra utsatta grupper som äldre och sjuka. Klarar fler invånare sig själva avlastas samhällets krisorganisation och mer stöd kan gå till dem med störst behov. Alla vinner på att fler är förberedda.

Klara värme, mat, vatten och kommunikation
För att öka människors beredskap inför samhällskriser arrangerade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) tillsammans med kommunerna den första Krisberedskapsveckan i Sverige 8-14 maj 2017. De tips och råd vi då informerade om här på www.uppvidinge.se finns fortfarande att ta del av. Här nedan kan du ta del av tips på vad du kan göra om elen försvinner. I högerspalten finns länkar till tips och råd kring även kommunikation, mat och vatten.

När elen försvinner
Det kan vara mycket påfrestande om elen försvinner och det inte finns någon värme inomhus. Här följer tips från Din Säkerhet kring vad du kan tänka på om du inte har någon el.

Ta vara på värmen
Kyla påverkar vår förmåga att tänka och fungera. Därför gäller det att försöka hålla värmen. Kakelugn eller öppen spis är till stor hjälp. En annan bra värmekälla är fotogen- eller gasolkamin. Det som först blir kallt är golven. Lägg på extra mattor eller filtar. Ifall elavbrottet varar länge, kan du täta fönster- och dörrspringor med tejp, filtar eller plast för att spara på värmen.

Bygg en koja
Är ni flera som fryser kan ni sitta tillsammans i ett enda rum. Fyra personer alstrar lika mycket värme som ett mindre värmeelement. Ni kan också bygga en koja att sova i. med hjälp av ett matbord eller andra möbler, några filtar och madrasser.

Belysning
Ficklampor med extra batterier är bra. Lägg alltid lamporna på samma ställe så att du hittar dem snabbt i mörker. Stearinljus ger både värme och ljus men en fotogenlykta är en effektivare ljuskälla. En gasollampa kan ha samma lyskraft som en vanlig glödlampa.

Här kan du se en film där armbrytaren Heidi Andersson delar med sig av tips på vad du kan tänka på om elen försvinner.

Säkerhet
Så fort vardagen inte fungerar som vanligt, faller man ur sina vanor som har med säkerhet att göra. Här är några säkerhetstips vid elavbrott:

  • Öppna fönstren och vädra ibland. Eldar man, går det åt mycket syre
  • Var försiktig när du hanterar bränsle och öppna lågor inomhus
  • Placera levande ljus långt bort från brännbara material, som gardiner
  • Värmeljus ska stå glest, i en ljusstake som inte är brännbar
  • Campingkök ska aldrig placeras under köksfläkten.
  • Misstänker du att en ispropp skapats i dina rör ska du absolut inte försöka tina den med öppen låga, det är mycket brandfarligt.

Sidan senast uppdaterad:2017-11-06

Uppvidinge kommun, Box 59, 364 21 Åseda,  Telefon 0474-470 00    |    Kontakta oss    Här ligger Uppvidinge