Uppvidinge kommun, till startsida
Du är här:

Kommunens vapen

Kommunens vapen har sitt ursprung från det "tungviktiga" sigill som 1568 stämplades på dokumentet med den trohetsed som folket i häradet Uppvidinge svor hertigarna Johan och Karl, Gustav Vasas söner. Hertigarna var på väg att störta sin bror kung Erik XIV. Som vi vet lyckades hertigarna i sitt uppsåt.

Småland var på den tiden Sveriges tyngsta försvarsområde med en stor krigsmakt med cirka 6 000 knektar. Östra Uppvidinge ingick dessutom i ett område där det fanns extra många  knektar bosatta.

När kommunen bildades 1971 vid kommunsammanläggningen råkade gränserna ganska nära sammanfalla med det gamla häradet Uppvidinge, därför var det naturligt att använda häradssigillet som vapen. Men Statens heraldiska nämnd ansåg att kommunens och häradets vapen borde åtskiljas på något sätt. Därför tillkom den röda bården när det komponerades 1975 och det fick följande beskrivning: "I fält av guld inom en röd bård en tvåbladig röd ört med klocklik kalk." Den liljelika örten har inte gått att identifiera botaniskt.

Sidan senast uppdaterad: 2015-10-21

Kommunens vapen får i näringsverksamhet enbart användas efter tillstånd. Den som använder det uppsåtligt eller av oaktsamhet kan dömas till böter enligt Lag om skydd för vapen och vissa andra officiella beteckningar (1970:498) 1 § och 4 §.


Uppvidinge kommun, Box 59, 364 21 Åseda,  Telefon 0474-470 00    |    Kontakta oss    Här ligger Uppvidinge