Uppvidinge kommun, till startsida
Du är här:

Älghult

Hit kommer turisterna - för att njuta av lugnet, tystnaden, skogen och vattnet. De som bor i Älghult njuter av desamma.

Välkommen att bo och arbeta i Älghult!

Det var en gång ...
"Tack vare hjälpen från folk i Älghult kunde Dacke skörda sin sista seger i kampen mot kungens knektföljen.", skriver professor Lars-Olof Larsson i Dackeland. I juni 1543 lyckades bondeledaren Nils Dacke en sista gång få fyr på upproret i Kalmar län men tvingades snabbt till reträtt. I juli kom han med knappt 100 mannar till Uranäs i Älghults socken, där han övernattade i en loftbod. Denna loftbod finns numera att beskåda på Kulturen i Lund.

Nils Dacke fortsatte sedan mot Älghult för att spendera påföljande natt i prästgården. Hur positiv till detta kyrkoherden herr Tore egentligen var, finns det olika uppgifter om. Klart är i alla fall att varken prästen eller någon annan förrådde Dacke. Att det sedan gick som det gick kan man i alla fall inte beskylla Älghultsborna för.

Befolkning
Älghult har cirka 500 invånare.

Bostäder
Det finns mycket få hyreslägenheter och villor lediga.

Barnomsorg
I Älghult finns förskolan Ugglebo i privat regi samt fritidshemmet Kastanjen.

Utbildning
I Älghult finns kommunens första och hittills enda friskola F-6. I kommunal regi finns det en högstadieskola. Gymnasieskola finns i Åseda.

Kommunikationer
Älghult ligger i Uppvidinge kommuns sydöstra del. Det tar cirka 45 minuter med bil till Växjö, 60 minuter till Kalmar och 60 minuter till Oskarshamn. Det finns dagliga kollektiva förbindelser inom kommunen och till bland annat Åseda, Växjö och Nybro.

Industri
45 procent av de förvärvsarbetande i Älghult jobbar inom industrin. De största företagen i trakten är A-plast, Bennesveds åkeri och Älghults Industridetaljer.

Kultur och fritid
I Älghult finns bibliotek, samlingssal med biograf, camping, elljusspår, fiske, friluftsbad, boulebana, fotbollsplaner, gymnastiksal, isbana, skjutbanor, tennisbana samt ett varierat föreningsliv.

Övrig service
Ett mycket uppskattat äldreboende, Coopnära med post- och apoteksservice samt ombud för Systembolaget, blomsterhandel, tankställe, frisör samt cykel- och sportaffär.

Sidan senast uppdaterad: 2018-02-09

Uppvidinge kommun, Box 59, 364 21 Åseda,  Telefon 0474-470 00    |    Kontakta oss    Här ligger Uppvidinge