Uppvidinge kommun, till startsida
Du är här:

Lenhovda

Lenhovda är ett levande samhälle vackert beläget vid Lenhovdasjön.

Lenhovda har alltid spelat en stor roll i Uppvidinges historia. Det var här det gamla häradets tingsplats låg. Dokument från 1408 finns bevarade men förmodligen fanns det en tingsplats här ännu tidigare. Tingshuset från 1780 står fortfarande kvar och minner om fornstora dagar. Stora vägen mellan Växjö och Kalmar gick här förbi.

Välkommen att bo och arbeta i Lenhovda!

Det var en gång ...
En tingsplats måste naturligtvis också ha ett häkte och i Lenhovda heter det i folkmun Tjuvakällaren. Att kalla det fängelse är kanske att ta i. Faktum är att det i själva verket är en jordkällare. Där fanns plats för tre fångar, i var sitt hörn, i det fjärde hörnet fanns latringropen. Fångarna satt fastkedjade på jordgolvet, med hand- och fotbojor. Tjuvakällaren, som ligger mitt i Lenhovda, byggdes 1620 och fungerade som häkte i 200 år. Idag kan man låna den stora nyckeln i kiosken och ta sig en titt. Att ens i sin vildaste fantasi tänka sig att man faktiskt har förvarat människor här är svårt, men tiderna förändras och det mesta blir faktiskt bättre.

Befolkning
Lenhovda har cirka 1 800 invånare. Sävsjöström har cirka 150 invånare. Marhult cirka 100 invånare.  

Bostäder
Det finns fastigheter och villor till konkurrenskraftiga priser och nybyggda kommunala hyreslägenheter.

Barnomsorg
I Lenhovda finns förskolan Vintergatan och fritidshemmet Eken samt föräldrakooperativet Juvelen.

Utbildning
Lenhovdaskolan är en F-6 skola. År 7-9 går eleverna i Älghult, dit skolskjutsen kör på 20-25 minuter. Gymnasieutbildning finns i Åseda.

Kommunikationer
Lenhovda ligger i Uppvidinges västra del. Det tar cirka 30 minuter till Växjö, cirka 60 minuter till Kalmar och cirka 40 minuter till Vetlanda. Det finns dagliga kollektiva förbindelser inom kommunen och till Växjö.

Industri
Ungefär en tredjedel av Lenhovdas befolkning arbetar inom industrin. De största företagen är Elitfönster, Radiatorfabriken, Rottne Industri, Schunk Nordiska samt Träförädlings AB (Sävsjöström).

Kultur och fritid
I Lenhovda finns bibliotek, Sjöparken sommarservering, Tingshuset med förenings- och samlingslokaler, Borgen (samling-och nöjeslokal), fiske, elljusspår, fotbollsplaner, beachvolleyplaner, friluftsbad, ishall, ridanläggning, skjutbanor, sporthall, tennisbanor, camping och ett varierat föreningsliv. Naturreservatet Våraskruv ligger nära.

Övrig service
Det finns ett stort antal mindre tjänste- och serviceföretag. Det finns äldreboende, vårdcentral, tandläkare, apotek, bensinstation, bilverkstad, restaurang, pizzeria, systembolagsombud, livsmedels- och specialbutiker.

Sidan senast uppdaterad: 2018-02-09

Uppvidinge kommun, Box 59, 364 21 Åseda,  Telefon 0474-470 00    |    Kontakta oss    Här ligger Uppvidinge