Uppvidinge kommun, till startsida
Du är här:

Klavreström och Norrhult

Klavreström och Norrhult är vackert belägna vid Norrsjön och Änghultasjön. Det gamla brukssamhället Klavreström är numera en modern ort där invånarna njuter av närheten till naturen. I Norrhult har man en livaktig Folkets Hus-förening där man ser  till att folk kan få roa sig - trots att de inte bor i en storstad.

Välkommen att bo och arbeta i Klavreström/Norrhult!

Det var en gång ...
Under den Aschanska perioden på Klafreströms bruk byggdes herrgården. Det var bergsrådet Johan Lorentz Aschan som lät bygga det stora huset till sin son och namne, ryttmästare Johans Lorentz Aschan. Arbetet påbörjades i maj 1832. För murningen anlitades tre murarmästare, G Svensson från Ulfvahult som jobbade i 30 dagar och fick sju halvstop brännvin för arbetet, I Svanberg som jobbade i 18 dagar och fick tre halvstop samt Anders Pettersson som arbetade i 31 dagar. Hur mycket brännvin han fick finns inte registrerat i bruksböckerna.

Herrgårdsbygget gick snabbt. Efter ett och ett halvt år stod byggnaden färdig och löjtnant Aschan flyttade in den 9 november 1833. Klafreströms bruk lades ner på 1970-talet men herrgården står fortfarande kvar.

Ett halvt sekel senare, 1895, grundades Rosdala Glasbruk i Norrhult. Man specialiserade sig snabbt som lampglastillverkare och var ensamma om det i Sverige. I bruksmuseets källare finns 10.000 formar till glaskupor bevarade.

Befolkning
Norrhult/Klavreström har cirka 1 200 invånare och Lindshammar cirka 60 invånare.

Bostäder
Det finns fastigheter och villor till konkurrenskraftiga priser och byggklara tomter. Det kommunala AB Uppvidingehus och andra fastighetsägare har hyreslägenheter.

Barnomsorg
I Norrhult/Klavreström finns förskolan Svalan och fritidshemmet Tornsvalan.

Utbildning
Nottebäcksskolan är en F-6 skola. År 7-9 är förlagda till Åsedaskolan, dit eleverna åker skolskjuts som tar cirka 25 minuter. Gymnasieskola finns i Åseda.

Kommunikationer
Norrhult/Klavreström ligger i Uppvidinge kommuns västra del, vid riksväg 31. Det tar cirka 25 minuter till Växjö, 25 minuter till Vetlanda och 1 timme och 15 minuter till Kalmar.

Det finns dagliga kollektiva förbindelser inom kommunen och till bland annat Stockholm, Malmö, Oskarshamn, Vetlanda, Västervik och Växjö.

Industri
Ungefär 60 procent av invånarna i Norrhult/Klavreström arbetar inom industrin. De största företagen i trakten är Klarvik Swedish Aluminium, K-G List, Klafreströms Stålgjuteri, Norrhult Stålgjuteri samt Ädelträ.

Kultur och fritid
I Klavreström/Norrhult finns bland annat  bibliotek, Folkets Hus med biograf, Gjuterimuseum, boulebana, elljusspår, fotbollsplaner, friluftsbad, gymnastiksal, styrketräningshall, tennisbanor, tennishall, vandringsled, fiske, naturreservat samt ett varierat föreningsliv.

För den som vill spela golf finns en niohålsbana samt driving range på  Uppvidinge Golfklubb, vackert belägen med utsikt över ekhagar och Änghultasjön.

Övrig service
Distriktssköterska, veterinär, äldreboende, vandrarhem, bensinstation, bilverkstad, frisörer, livsmedelsbutik (ATG-, post- och apoteksombud), café, pizzeria/krog och taxi.  

Sidan senast uppdaterad: 2018-02-09

Uppvidinge kommun, Box 59, 364 21 Åseda,  Telefon 0474-470 00    |    Kontakta oss    Här ligger Uppvidinge