Uppvidinge kommun, till startsida
Du är här:

Fröseke

Precis som det är naturligt att man tillverkar glas i Småland är det naturligt att  tillverka trämöbler här. Och även för möbler behövs god design. I Fröseke har man tillverkat möbler i många år - och gör så än idag.

Välkommen att bo och arbeta i Fröseke!

Det var en gång ...
Finns det vatten, finns det liv och där Alsterån mynnar ut i Uvasjön har det funnits mänskligt liv sedan bronsåldern. Om det skvallrar skeppssättningen och de fynd av redskap man har gjort här. Namnet Fröseke är också urgammalt och avslöjar att här inte alltid har sett ut så som det gör nu. Fram till 1600-talet var det ek och inte gran som Smålandsskogarna bestod av. Eke i namnet betyder ekdunge och frö kommer från fruktbarhetsguden Frö i den nordiska mytologin.

Men även sedan granen har tagit över i skogen har människor gärna slagit sig ner i Fröseke. Lika vackert - då som nu.

Befolkning
Fröseke har cirka 160 invånare.

Bostäder
Det finns fastigheter och villor till konkurrenskraftiga priser. Det finns även lägenheter att hyra.

Barnomsorg
I Fröseke finns förskolan Uven.

Utbildning
År F-6 går i skolan i Alstermo dit skolskjutsen kör på 10 minuter och år 7-9 går i Älghult dit det tar 20 minuter. Gymnasieskola finns i Åseda.

Kommunikationer
Fröseke ligger i sydöstra delen. Det tar cirka 60 minuter med bil till Växjö, 45 minuter till Kalmar. Det finns dagliga kollektiva förbindelser inom kommunen och till bland annat Växjö och Nybro.

Industri
I Fröseke arbetar de flesta inom industrin. Företag i trakten är Fröske Industriservice och Fröseke Energisystem.

Kultur och fritid
I Fröseke finns Folkets Hus med biograf och konferenslokal, fotbollsplan, friluftsbad, fiske med handikappanpassad brygga, gym, tennisbana, stuguthyrning samt ett varierat föreningsliv.

Sidan senast uppdaterad: 2018-02-09

Uppvidinge kommun, Box 59, 364 21 Åseda,  Telefon 0474-470 00    |    Kontakta oss    Här ligger Uppvidinge