Uppvidinge kommun, till startsida
Du är här:

Åseda

Åseda är idag en levande industriort och den största tätorten i kommunen. Åseda har en lång och spännande historia bakom sig. I trakterna bodde en gång i tiden adelsfolk på de många sätesgårdarna. Kanske är det därför Åsedaborna tidigare brukade kallas "Åseda riddare"?

Nu är dock den tunga rustningsplåten utbytt mot aluminium och vid sidan av träindustrin profilerar den lätta metallen det moderna Åseda.

Välkommen att bo och arbeta i Åseda!

Det var en gång ...
Olof den Helige har genom tiderna haft stor betydelse för Åseda. Varför han dyrkats extra mycket här tvistar de lärde om, men det har sannolikt med den norske kungen Sigurd Jorsalafar att göra. År 1123 företog han ett korståg till Kalmar och passade då på att propagera för det norska skyddshelgonet.

I Ny Smålands Beskrifning av Josef Rosengren kan man läsa: "Olsmässesöndagen (söndagen närmast Olofsdagen) skall också ända till 1837 hafva firats till konung Olofs minne genom särskild predikan om kristendomens införande i Norden. Stora folkskaror strömmade förr denna dag från alla håll till Åseda". Så skrevs det 1914 och än idag firas Olofs minne med en mässa sista helgen i juli varje år. Även om Olsmässan, liksom mycket annat, förändras genom tiderna lever traditionen kvar.

Befolkning
Åseda är Uppvidinges största ort med knappt 2 700 invånare.

Bostäder
Det finns bostadsrätter och hyreslägenheter, både kommunala och privata, samt fastigheter och villor till konkurrenskraftiga priser. Det finns också byggklara tomter.

Barnomsorg
I Åseda finns förskolorna Gläntan och Björkåkra samt fritidshemmet Ekbacken/Åbacken. Förräldrakooperativet heter Familjelyckan.

Utbildning
Åsedaskolan har en tvåparallellig F-6-verksamhet och treparallellig 7-9-verksamhet.

Kommunens gymnasieskola med plats för 400 elever finns här.

Kommunikationer
Åseda ligger i Uppvidinge kommuns norra del, vid riksväg 23/37.
Det tar cirka 40 minuter med bil till Växjö, 40 minuter till Vetlanda, 60 minuter till Oskarshamn och cirka 1 timme och 15 minuter till Kalmar. Det finns dagliga kollektiva förbindelser inom kommunen och till Växjö, Vetlanda, Nybro, Västervik samt Oskarshamn.

Industri
Det största företaget är Profilgruppen. Övriga större företag är Allt i Plåt, Ekeforshus, Spaljisten och Profilmekanik.

Kultur och fritid
I Åseda finns bibliotek, Folkets Hus med biograf, Hälsans Hus med simhall,  sporthall, fotbollsplaner, el-ljusspår, bangolf, ishall, ridanläggning, skjutbanor, tennisbanor, campingplats, friluftsbad samt ett rikt föreningsliv. Turistinformation finns i kommunhuset.

Övrig service
Vårdcentral, apotek, tandläkare, äldreboende, banker, bensinstationer, bilprovning, bilverkstäder, frisörer, hotell med lunchservering, restauranger, pizzeria, caféer, polisstation och Systembolag samt livsmedels- och specialbutiker.

Det finns även ett stort antal tjänste- och serviceföretag.

Sidan senast uppdaterad: 2018-03-28

Uppvidinge kommun, Box 59, 364 21 Åseda,  Telefon 0474-470 00    |    Kontakta oss    Här ligger Uppvidinge